Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Smartklocka och menscykel, så fungerar det

Smartklocka och menscykel, så fungerar det

Idag finns det mängder av appar, främst i telefonen, för att följa sin menscykel. Att följa sin menscykel kan man göra av flera anledningar. Exempelvis kan det vara för att optimera sin träning då kvinnor tenderar att variera i fysisk kapacitet baserat på var i menscykeln de befinner sig i. Ett annat användningsområde kan vara för den som planerar att bli gravid och vill optimera möjligheten att bli gravid. Denna funktion baseras främst på skriftlig input och omdöme vilket kan vara lite vanskligt. Men nu är alltså smartklocka och menscykel en grej. Det innebär att din smartklocka kan göra mer exakta mätningar åt dig. Låt oss förklara.

Avbön gällande att förutspå menscykeln

Ingen människa är den andre lik. Allas menscykel är olika, alla är inte regelbundna och oavsett hur bra ett verktyg för att mäta menscykeln fungerar för en person är ingen garanti för att den ska fungera lika bra för nästa person

Det finns inte ett sätt som är bäst och mest korrekt. Det finns inte en tillverkare idag som är bevisat bättre än någon annan då alla använder samma teknik.

Smartklocka och menscykel

Det absolut vanligaste sättet för en smartklocka att mäta menscykeln är genom att använda en medföljande app som synkar med alla annan data du samlar in via smartklockan. Det finns många som marknadsför funktionen att förutspå och följa menscykeln i samband med att de marknadsför sin smartklocka.

Flera av dessa handlar egentligen bara om att det finns en app som är synkad med din smartklocka som du kan logga data i precis som vilken app som helst. Det är alltså ingen unik funktion kopplad till smartklockan som ger dig fördelar utan bara andra möjligheter att logga via klockan istället för i telefonen.

Det börjar nu komma lite mer tekniska lösningar för att mäta menscykeln och det är genom att mäta temperaturen på kroppen. Exempelvis Oura har denna funktionalitet. Om det ger en högre precision är i dagsläget svårt att avgöra.

Vi vet inte exakt om det finns ytterligare bakomliggande data i beräkningarna kring menscykeln i apparna som är kopplade till en smartklocka. Det kan vara så att de tar in mer data som kan användas för att förutspå saker. Exempelvis vet vi att vissa bolag använder menscykeldata för att förutspå din återhämtning och stressnivå.

Personlig data

Att tänka på när du delar med dig av denna typ av känslig data är att datan faktiskt hamnar hos företaget. Fundera igenom hur du känner för att lämna ut denna, för vissa rätt känsliga informationen till ett stort tech-företag.

Får du ut så mycket av denna funktion att det är värt att dela den med dessa företag. Det gäller så klart för alla typer av data som vi delar men just denna typ av information kring menscykeln känns väldigt personlig och vi vet inte riktigt hur denna data kommer användas framöver.

Etiketter: