Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Kan en smartklocka mäta blodtryck?

Kan en smartklocka mäta blodtryck?

Ibland hänger man inte riktigt med i utvecklingen av tekniken som finns runt om oss. Helt plötsligt hör man något som man kanske bara fantiserat om eller tänker att det kommer inte komma förrän vi är halvt robotiserade. I dagens artikel avhandlar vi frågan: Kan en smartklocka mäta blodtryck?

Kan en smartklocka mäta blodtryck?

Korta svaret är Ja, det finns idag ett par smartklockor som faktiskt kan mäta blodtrycket. En smartklocka med blodtrycksmätare är exempelvis Galaxy Watch 4. Det är en av få smartklockor som har denna funktion.

Det smartklockan gör är att med hjälp av ljus mäta ditt blodtryck. På samma sätt som den mäter pulsen är den nu så avancerad att den klarar av att mäta blodtryck. Det är inget som på något sätt skadar dig som användare.

Varför ska man ha en smartklocka som kan mäta blodtrycket?

Det kan verka överflödigt med en blodtrycksmätare runt handleden dygnet runt. Men den mäter ju faktiskt inte hela tiden och tar inte speciellt mycket plats. Fördelen med att ha en smartklocka med blodtrycksmätare är att du kan med jämna mellanrum ta ditt blodtryck. Exempelvis för att följa din utveckling när du gör personliga förändringar som ändrade kostvanor eller kanske påbörjad eller ökad träningsmängd. Det kan vara en väldigt bra indikator som visar att du är på rätt väg i din progression.

En annan anledning är att du kan identifiera situationer, eller kanske personer som får ditt blodtryck att rusa. Det är betydligt enklare att ta en snabb mätning med smartklockan än att ta fram en separat blodtrycksmätare. Även lite mer diskret.

Hur exakt är en blodtrycksmätningen med en smartklocka?

En smartklocka är iallafall idag inte lika exakt som när du tar en mätning hos din vårdcentral. Så du ska inte dra för stora växlar och slutsatser på dina resultat innan du även tagit blodtryck hos din läkare. Ett tips som är bra är att i samband med att du gör en mätning hos din vårdcentral att du samtidigt tar en mätning på din smartklocka. Får du samma siffror kan du troligtvis lita mer på din smartklocka än om det skulle skilja sig väsentligt.

Avslutningsvis

Så, på frågan: Kan en smartklocka mäta blodtrycket? Är svaret Ja!

Men lita inte för mycket på resultaten och sluta inte gå till läkaren och gör din mätningar bara för att du kan göra dem själv på handleden.