Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Hur fungerar det med en smartklocka och diabetes?

Hur fungerar det med en smartklocka och diabetes?

Det finns ingen smartklocka som självständigt kan mäta ditt blodsocker. Utan det som en smartklocka kan göra för dig med diabetes är att förmedla informationen från din blodsockermätare från exempelvis Dexcom.

Hur kan en smartklocka hjälpa mig med diabetes?

Det är naturligt att vilja ta övervaka sin hälsa så gott det går. Vi har nog alla en sorts strävan av att hela tiden må bra. Många är de prylar och appar som nu kan hjälpa oss med detta. Smartklockor är en stor och viktig del av denna trend.

Tyvärr kan inte smartklockor själva ta en blodsockermätning men de kan hjälpa dig att titta på datan och informera dig om när det är dags att exempelvis ta din insulinspruta. Detta är dock ett väldigt relevant stöd i mångas vardag.

När man får datan visualiserad på ett bra sätt så kan man enklare identifiera mönster och dra slutsatser som hjälper dig att fatta beslut och förändra beteende till det bättre. Det om något är en bra vinst om man kan hålla i det över tid.

Vilka smartklockor kan förmedla blodsockerdatan till mig?

Alla senaste Fitbit smartklockor möjlighet att synka med en blodsockermätare eller Kontinuerlig glukosmätare (CGM) från Dexcom och kan därmed visualisera detta för dig. Även Apple Watch har samma möjlighet att synka med Dexcom.

Hur ser framtiden ut för smartklockor och diabetes?

Det ryktades tidigare om att både Apple Watch 7 och Samsungs Galaxy Watch 4 skulle levereras med en inbyggd Glukomätare. Så blev det dessvärre inte utan de lanserades utan denna funktion.

Forskning pågår där man letar sätt att övervaka blodsockernivåerna utan att ett blodprov behövs. Det kallas spektroskopi som med hjälp av laserteknik kan identifiera ämnen i blodet utan att faktiskt vidröra det. Det är ännu inte godkänd teknik men förhoppningsvis visar sig tekniken fungera och görs tillgänglig via exempelvis smartklockor.

Andra hälsomarkörer som kan mätas med specifika smartklockor är exempelvis blodtrycket.

Vad kostar en CGM mätare?

Den kostar normalt kring 800:- per sensor. Denna sensor behöver du dock byta varje eller varannan vecka. Det finns även sensorer som håller längre tid men kostar då också mer. Du kan ofta få kostnaden betald av regionen.