Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Vilka aktivitetsarmband med EKG mätning finns det?

Vilka aktivitetsarmband med EKG mätning finns det?

EKG är en relativt ny funktion som börjar dyka upp på olika wearables så som aktivitetsarmband och smartklockor. Det finns idag inte jättemånga aktivitetsarmband med EKG men jag kommer i denna artikel gå igenom de som finns.

Finns det aktivitetsarmband med EKG?

Det finns i dagsläget endast ett aktivitetsarmband med EKG som säljs i Sverige och som är av god kvalité och det är Fitbit Charge 5. Vi har en artikel som går igenom hur du använder EKG på just Fitbit Charge 5. Fitbit satsar på ett lite mer exklusivt aktivitetsarmband än andra tillverkare och med större budget får de in fler funktioner.

Varför finns det inte fler som har EKG?

Troligtvis för att dels så är funktionen kostsam och gör aktivitetsarmbanden dyrare. Aktivitetsarmband ska ju generellt sätt vara billigare än en smartklocka och då bör man som tillverkare inte trycka in för många funktioner. Vidare så tar EKG funktionen plats innanför skalet. Aktivitetsarmband har historiskt haft en smalare form för att vara mer bekväm på handleden än en traditionell rund eller fyrkantig smartklocka.

Detta håller eventuellt på att ändras nu med senaste Mi Band 7 Pro från Xiaomi som valt att anamma formen som en smartklocka har trots att det är ett aktivitetsarmband de släppt. De har dock inte stoppat in en EKG mätare i sitt senaste aktivitetsarmband.

Varför ska jag köpa ett aktivitetsarmband som har EKG?

Fördelen med att ha ett aktivitetsarmband som kan mäta EKG är att du kan själv på ett smidigt sätt hålla koll på din hjärtrytm. Detta kan vara väldigt skönt för någon som har problem med hjärtat eller har det i släkten. Att då och då kunna kolla detta ger lugn och ro i själen så att du kan fokusera på annat i ditt liv.

Mät inte EKG varje dag

Du bör inte ta en EKG mätning varje dag men med jämna mellanrum kan det vara lämpligt. Det är också viktigt att komma ihåg att en EKG mätning med ett aktivitetsarmband inte är fullt lika bra som en mätning hos din doktor. Men är det så att du noterar avvikelser i dina resultat så kan det vara en bra indikator för att kontakta din läkare och kontrollera mer noggrant för att utesluta eventuella bekymmer.