Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Var tillverkas Xiaomi produkterna?

Var tillverkas Xiaomi produkterna?

Xiaomi är ett kinesiskt märke som senaste åren tagit världen med storm. De grundades år 2010 och är redan nu, som ett av de yngsta företagen inne på Fortune 500 listan som ett av världens största bolag. Trots att Xiaomi är ett kinesiskt företag så tillverkas Xiaomi produkterna i Indien i allra största grad.

Företaget tillverkar inte bara i Indien utan man köper också in i princip alla komponenter från underleverantörer i Indien. Detta har även gjort att Xiaomi har blivit ett av de populäraste tech-företagen i Indien och man står idag för drygt 25% av mobilförsäljningen i Indien.

Hur kan Xiaomi vara så billiga?

En anledning till varför Xiaomi kan hålla sina produkter så billiga trots bra specifikationer är att de bara säljer online. De satsar inte alls på att sälja via butik.

Vidare så håller Xiaomi nere produktionsvolymen så att dem inte överproducerar och och behöver lagerhålla dessa produkter. Istället producerar de färre antal enheter men är då säkra på att det finns köpare av produkterna när dem produceras. Kanske går de miste om ett par sälj på detta när produkterna inte alltid finns i lager men troligtvis sparar dom in det genom att slippa lagerhålla.

Vem äger Xiaomi?

Det är Lei Jun som äger Xiaomi. Lei Jun är en kinesisk entreprenör som började sin karriär på företaget Kingston. Därefter jobbat sig upp till VD position innan han lämnade företaget 2007 och ägnade sig åt änglainvesteringar i startup bolag.

Vid sidan av sitt vanliga jobb startade Lei Jun en digital bokbutik som han sålde till Amazon för $75MUSD år 2004. Dessa pengar ligger sen såklart som grund för uppstartandet av Xiaomi.

Vad betyder Xiaomi?

Ordet Xiaomi betyder på svenska Hirs, som är ett sädesslag. Men det finns, som ofta med kinesiska ord, en djupare betydelse. Lei Jun har sagt att det också härleder till det Buddistiska konceptet att ”en Buddist´s enda riskorn är lika stort som ett berg”. Mi, som Xiaomi använder på produkterna är en förkortningar av Mobile Internet men också Mission Impossible som en hänvisning till deras fantastiska resa med företaget.

Relaterad Artikel: Xiaomi lanserar Mi Band 7 Pro