Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Hur du använder EKG funktionen på Fitbit Charge 5

Hur du använder EKG funktionen på Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5 släppte under hösten 2021 och de lanserade då en EKG sensor vilket de var först med inom aktivitetsarmbandssfären. De kan nu erbjuda sina kunder möjligheten att övervaka sin hjärtrytm för att identifiera hjärtproblem liknande som man ser med ett EKG test hos läkaren.

Samma funktion finns såklart redan hos andra tillverkare men då i form av en smartklocka som vanligtvis är dyrare och större. Fitbit erbjuder nu ett billigare och smidigare sätt att mäta EKG. Du behöver alltså inte spendera dyra pengar för att komma åt denna fantastiska funktion.

I denna artikel kommer vi gå igenom hur du använder EKG sensorn på bästa sätt

Vad är EKG och varför bör du mäta det?

Vi har en mer utförlig artikel om detta ämnet i vår EKG guide. EKG står för Elektrodiagram. Den stora skillnaden mellan EKG och pulsmätning som är vanligt förekommande i aktivitetsarmband och smartklockor är att pulsmätare använder ljus för att mäta hjärtats rytm. EKG kan se styrkan och timingen i pulsen på ett mer exakt sätt.

Denna funktion är viktig för den som vill hålla koll på hjärtats rytm för att upptäcka förmaksflimmer alternativt om du har eller har haft en hjärtinfarkt.

Hur fungerar EKG på Fitbit Charge 5?

Fitbit har valt att placera EKG sensorerna i metallhöljet på sidorna av skärmen. När du vill mäta ditt EKG så sätter du dina fingrar på båda sidor av metallhöljet så börjar den att mäta. Informationen skickas sedan till din Fitbit App där du ser en sammanställning av datan som samlats.

Så här aktiverar du Fitbit EKG

  • Se till att Fitbit appen i telefonen och mjukvaran i din Fitbit Charge 5 är uppdaterade till senaste versionen.
  • Aktivera skärmen och svep höger tills du får upp EKG skärmen.
  • När du trycker på att du vill starta en mätning kommer den peka dig mot utforska (Discover) knappen i appen. Leta efter Mätningar & Rapporter (Assesments & Reports) och välja Hjärtrytmmätning (Heart Rythm Assesment).
  • Här får du lite information så som att detta är enbart en mätning och inte en fullständig diagnos samt att den inte bör användas av personer under 22 år eller personer som har pacemaker inopererad.
  • När du är i EKG appen på din Fitbit Charge 5 så startar du mätningen och placerar fingrarna på metallhöljet och väntar ca 30 sekunder. Notera att du behöver ha armbandet på armen under mätningen.
Kan Fitbit mäta blodtryck?

Nej, Fitbit har ännu inte någon smartwatch som kan mäta blodtryck. En smartklocka som har blodtrycksmätare är Galaxy Watch 4.

Kan man lita på Fitbit?

Inom ramen för att du är medveten om att en smartklocka inte helt kan ersätta en läkares utlåtande eller helt ersätta medicinska apparater så kan du absolut lita på Fitbit. Samma gäller steg och exempelvis kaloriförbrukning. Ingen smartklocka gör exakta mätningar, men du kan lita på att resultaten är tillräckligt nära sanningen.