Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Aktivitetsarmband, smartklockor och EKG mätning

Aktivitetsarmband, smartklockor och EKG mätning

Vi har ganska länge nu kunnat mäta pulsen med olika apparater. Men nu börjar även den mer kraftfulla EKG mätningen dyka upp hos flera tillverkare. Med hjälp av EKG mätning kan människor enklare hålla koll på sitt hjärta och potentiellt identifiera sjukdomar som Förmaksflimmer eller hjärtinfarkt.

Vad är EKG mätning?

EKG står för Elektrodiagram och är ett sätt att mäta hur väl hjärtat fungerar. I de vanliga pulsmätarfunktionerna som alla tillverkare har idag använder man LED ljus för att se blodflödet och därmed räkna ut puls vilket kan användas till flera saker. Pulsmätning är dock inte tillräckligt exakt för att göra de bedömningar som en EKG mätning kan göra.

smartklocka med EKG

Varför ska du köpa ett aktivitetsarmband eller smartklocka med EKG?

Med en EKG mätare kan du identifiera potentiella problem som Förmaksflimmer samt se om du har haft eller är på väg att få en hjärtinfarkt. Detta är troligtvis inte något som alla behöver göra dagligen utan enbart ibland om man känner sig orolig. Men för vissa människor som har problem, eller är oroliga för hjärtat och besöker läkare för detta kan det vara till hjälp när du samtalar med din läkare.

Hur fungerar en EKG mätare på aktivitetsarmband eller smartklocka?

Vanligast är att de har en inbyggd sensor som kan läsa av dina värden vid ett valt tillfälle. Dvs. du går in i appen och placerar fingrarna på en speciell plats på enheten där sensorerna sitter och får sedan ett resultat.

En EKG sensor mäter små elektriska signaler som kommer av att hjärtat slår. Detta kan sedan med hjälp av dataanalys vilket programvaran gör av sig själv visas i diagram och konstatera om din hjärtrytm är normal eller om det finns abnormaliteter som bör undersökas vidare.

Alla tillverkare har olika sätt att som de vill att du håller fingrarna på vid en EKG mätning. Samsung exempelvis använder deras touch knapp som sensor. Du håller fingret på den i 30 sekunder och får sedan ut en mätning.

Fitbit har lite olika tillvägagångssätt. På Fitbit Sense så placerar du fingrarna i hörnen av ramen på armbandet för att göra liknande mätning i 30 sekunder. Däremot på Fitbit Charge 5 så lägger du fingrarna på sidan av ramen.

På Apple Watch håller man ett finger längst upp på ramen ovanför skärmen. Även där väntar man 30 sekunder innan man får sin data i appen och efterföljande information.

Hur ofta bör du ta ett EKG?

Visar resultatet att din hjärtrytm är normal är det inte nödvändigt att ta ett EKG speciellt ofta. Tänk att vi har fram tills denna teknik fanns möjlig på vår arm egentligen aldrig tagit ett EKG förutom vid 50-års kontrollen. Är du däremot en person som ofta får hjärtrusning eller mår allmänt dåligt kan det vara lämpligt att ta ett EKG mer frekvent.

Ingen mätning är 100%

Kom ihåg att en EKG mätning med aktivitetsarmband eller smartklocka inte är att likställa med den du gör hos läkaren. Var därför försiktig med vilka slutsatser du drar av resultaten. Om du får en mätning som visar på potentiella problem bör du kontakta din vårdcentral för vidare undersökning.

Vilka smartklockor har EKG?

De klockor i Sverige som idag har EKG är Galaxy Watch 4, Withings Scanwatch samt Apples senaste smartklockor. Dessa har alla möjligheten att upptäcka förmaksflimmer och vara ett komplement till ett riktigt EKG hos din vårdcentral.