Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Så mäter aktivitetsarmband sömn

Så mäter aktivitetsarmband sömn

Att få en god natts sömn är troligtvis det som påverkar vårt generella tillstånd allra mest när vi tittar på saker som vi kan påverka. Det är lämpligt att sträva efter mellan 7-9 timmars oavbruten sömn per natt för att vara ordentligt utvilad. Vissa klarar sig på mindre och vissa människor behöver mer, men utgå från att du tillhör massan. Denna artikel handlar om hur man med aktivitetsarmband sömn mäter.

Så här mäter aktivitetsarmband sömn

Huvudfunktionen för att mäta sömn är pulsmätaren. Eftersom vår puls tydligt förändras under sömn i takt med att vi går igenom de olika sömnstadierna så är det den viktigaste funktionen. Utöver detta är bekvämt om du har en tillhörande app som på ett enkelt sätt kan visualisera din sömncykel.

Sömnstadier

Insomning

När du går från vaket tillstånd till sömn och kroppen äntligen slappnar av.

Bas-sömn

Kroppen slappnar av än mer och hjärnaktiviteten går ner

Djupsömn

Här börjar den riktiga återhämtningen och drömmarna börjar komma. Nu blir vi även mer svårväckta än tidigare stadier

Djupsömnen fortsätter

Här är kroppen i full avslappning och hjärnan återhämtar sig för fullt. Hjärtfrekvensen, blodtryck, kroppstemperaturen samt andningsfrekvensen sjunker ytterligare. Nu är du riktigt svårväckt.

REM-söm

Här bearbetar du dagens händelser och lagrar in dem i minnet för framtiden. Här är drömmarna som mest intensiva och du är samtidigt nära på att vakna vilket gör att du ibland kommer ihåg dessa drömmar.

Vill du kan du läsa mer om sömn på 1177

Sammanfattning

Som du märker så händer det olika saker under natten i din kropp, och detta är något som också kan mätas på pulsen. Aktivitetsarmbandet mäter relativt andra mätpunkter och kan på så vis modellera fram ditt sömnmönster och visualisera det i exempelvis en app. Att skaffa ett aktivitetsarmband med pulsfunktion kan vara början till bättre sömn.