Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Vad man använder bra aktivitetsarmband till

Vad man använder bra aktivitetsarmband till

Bra aktivitetsarmband har de senaste åren fått ett rejält uppsving tack vare den förbättrade tekniken och som får plats i allt mindre enheter.

Sensorerna blir allt bättre och med hjälp av väldigt små signaler som för blotta ögat är omöjliga att märka av kan programvaran ta fram mycket intressant data om oss människor. 

Hur använder man ett aktivitetsarmband?

Från början användes aktivitetsarmbanden till att mäta antal steg du rörde dig varje dag. Detta kunde användas till att generera en uppskattad mängd förbrukade kalorier per dag. Detta hjälper oss att förstå om vi har rört oss mycket jämfört med andra dagar men också jämfört med andra människor. Kanske har vi ett mål att klara 5000 steg per dag som en minimigräns för att känna oss nöjda.

Aktivitetsarmbandets historia

En vanlig funktion för aktivitetsarmband i detta stadiet var att det vibrerade eller kallade på din uppmärksamhet när du inte rört på dig tillräckligt mycket senaste timman.

Lite senare så kom även pulsfunktionen. Den kan användas till flera intressanta data så som:

  • Bevaka stressnivån över tid
  • Bevaka stressen just nu
  • Hur vi sover
Klassiskt utseende för ett bra aktivitetsarmband

Vart är vi nu?

Nu är vi i stadiet att vissa tillverkare släpper armband som även har en funktion att mäta vårt EKG (Elektrokardiogram). EKG kan hjälpa oss att identifiera störningar i hjärtats rytm som skulle kunna vara skadliga eller till och med dödliga om oturen slår till. Det kan visa om du har en hjärtinfarkt eller om du har hjärtinflammation som skadat hjärtmuskeln. Det skulle även kunna identifiera så kallat förmaksflimmer vilket då innebär att hjärtat slår oregelbundet.

Bra aktivitetsarmbanden kan idag ofta även visa kort information från din telefon, exempelvis vem som ringer eller sms du mottagit.

Vem bör skaffa ett aktivitetsarmband?

Aktivitetsarmband är troligtvis för dig som vill mäta mer data om din kropp för att förstå din kropp och hälsa på ett bättre sätt. Du vill med denna informationen planera in motverkande åtgärder som exempelvis ökad fysisk aktivitet eller förbättrad mathållning.

Aktivitetsarmbandet är också för dig som kanske elitsatsar och vill noggrant följa din prestation och utveckling för att optimera dina resultat. Många appar som hör till armbanden kan ge dig en väldigt sofistikerad bild av din träning och utveckling.

En stor fördel med aktivitetsarmband är att de är lättare än en digitalklocka. De har oftast även betydligt bättre batteritid. Är du inte i ett stort behov av en digital klocka och ogillar att ständigt behöva ladda dina elektriska apparater så är ett träningsarmband en bra investering. Ett armband är ofta smidigare att ha på sig i sängen om man vill mäta nattsömnen.

Aktivitetsarmband för barn

Idag finns det även aktivitetsarmband inriktade mot barn. De kan vara bra om man vill hitta ett sätta att öka aktivitetsnivån på sina barn samtidigt som man kanske vill hålla koll på dem via GPS om det är så att de inte har en telefon än.