Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Skillnaden mellan aktivitetsarmband och smartklocka

Skillnaden mellan aktivitetsarmband och smartklocka

Har du någonsin funderat kring vad som är skillnaden mellan ett aktivitetsarmband och en smartklocka? Båda kan vi en första titt se ut att ha liknande funktioner, så varför finns det två olika enheter? Svaret är att det skiljer mer än bara utseendet.

Aktivitestarmband och smartklocka är båda enheter du sätter runt handleden och som hjälper dig att hålla koll på bland annat din hälsa. Men de skiljer sig faktiskt åt i sina funktioner, användning och sin design. När du som konsument ska göra ett inköpsbeslut är det därför viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa två.

I denna artikel kommer vi kort gå igenom skillnaden så att du enkelt får en överblick över vad du är titta djupare på.

Smartklocka eller aktivitetsarmband

Design

Smartklocka eller aktivitetsarmband?

Båda bärs vanligtvis på handleden. Det finns några undantag idag inom aktivitetsarmband grenen, det är aktivitetsringarna, exempelvis Oura.

Traditionellt har smart klockorna haft ett mer klocklikt utseende medan aktivitetsarmbanden har varit långsmala med en mindre skärm. Dels för komforten men också för ökad batteritid med hjälp av den mindre skärmen. Ett undantag från designskillnaden är Xiaomi Band 7 Pro lanserades sommaren 2022.

Funktioner

En smartklocka är i stort sett en förlängning av din telefon. Den kan sms:a, ringa, läsa mail, spela musik osv. Utöver detta har den också flera olika sensorer som gör att den kan mäta puls, sömn, steg etc.

Aktivitetsarmbandet saknar funktionerna att ringa och sms:a. Vissa av dem kan dock visa information från telefonen som vem som ringer eller sms:ar. Precis som smartklockan har aktivitetsarmbandet mängder av sensorer för att mäta vår fysiska aktivitet och rapportera detta till telefonen. Dvs. när det kommer till mätning av sömn, steg, hjärthälsa osv. så är det ingen skillnad mot en smartklocka.

För och nackdelar

SmartklockaAktivitetsarmband
+ Kan hantera vissa telefonaktiviteter+ Smidigare att bära
+ Anpassningsbar med appar+ Billigt pris
+ Spara musik lokalt och spela upp+ Bra batteritid
– Kort batteritid– Inte anpassningsbar
– Högt pris– Kan inte använda telefontjänster

Fundera över vilka dina krav är på ditt armband/klocka och vad du faktiskt kommer och vill använda dig av framöver. Är det troligt att du vill ringa och sms:a från klockan?

Smartklocka eller aktivitetsarmband, vad väljer du?