Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Varför aktivitetsarmband

Varför aktivitetsarmband

Så får du ut maximalt av ditt aktivitetsarmband

Att enbart köpa ett aktivitetsarmband och sätta runt handleden kommer inte hjälpa dig särskilt mycket utan det kräver ofta ytterligare en liten insats från dig som använder för att utnyttja potentialen som ett aktivitetsarmband ger oss. Genom att faktiskt fundera på hur du ska använda ditt aktivitetsarmband och vad du vill få ut av det ger du dig själv möjlighet att skapa ett positivt momentum för din hälsa. 

Tydliga mål

Vi människor gillar att sätta tydliga mål som vi så småningom kan bocka av som genomförda. varje gång vi kan checka i boxen eller konstatera att vi lyckades med vårt mål så får vi en liten dopaminkick som höjer vårt välmående bara för det. Så det kan också vara viktigt att inte sätta för svåra mål från början som blir nästintill ouppnåeliga utan börja med lätta mål som du känner att du kan klara av med mindre ansträngning och öka sedan allteftersom du känner dig trygg i din kapacitet och möjlighet att leverera. Det är ju idag någon slags sanning att går man 10 000 steg per dag har man uppnått det man behöver. Det är inget dåligt mål, men för många är det inte helt lätt att få ihop 10 000 steg om man kommer från att kanske gå 1000-2000 steg per dag. Sätt istället ett lägre mål, kanske 3 000 steg per dag. När du sedan klarat det i två-tre veckor kan du öka med 500 steg tills du når en nivå som känns långsiktigt hållbar. 

Det är lätt att skapa någon slags hysteri och hets kring att klara så många steg som möjligt. Bara denna pressen kan vara ohälsosam för oss, så jämför dig inte med andra utan ta det i din egen takt. Jämför med den du var igår, inte med andra.

Jämför med den du var igår, inte med andra

När det kommer till saker såsom vilopuls och sömn bör du låta det gå några dagar för att få en tillförlitlig data att titta på. När du har några veckors data, gå igenom den och jämför lite hur du ligger till kontra var du bör ligga.

Här ser du en tabell på var du bör ligga inom respektive ålder när det gäller vilopuls. Mät som sagt över flera dagar. Du kan även se om du hittar mönster i din puls, exempelvis om den är högre när du är på arbetet eller när du gör något annat. Kanske kan du identifiera platser eller personer som gör dig stressad utan att du är medveten om det.