Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Aktivitetsarmbandets historia

Aktivitetsarmbandets historia

Marknaden för ‘wearables’ uppskattas vara värd över 130 miljarder globalt och numera används olika typer av armband av alltifrån maratonlöpare, crossfit-tränande människor samt den vanlige aktive människan. Med tanke på att det är en så stor och växande marknad kan det därför vara intressant att gå igenom aktivitetsarmbandets historia.

Aktivitetsarmbandets historia

Gällande aktivitetsarmbandets historia så är det inte många som vet att så tidigt som på 1700-talet så skapades den första stegräknaren. Såklart inte alls samma teknik som idag, men redan då fanns det alltså intresse av att räkna sina dagliga steg.

Redan på 1980-talet introducerade företaget Polar, pulsmätare i sina klockor.

Något senare när mobilerna slog igenom så kom det in en så kallad accelerometer (mäter rörelse) som hjälpte till att mäta avstånd. Det sägs att Nokias 5500 Sport var den första som någorlunda korrekt mätte den fysiska aktiviteten hos användarna.

Idag har vi såklart en mängd olika tillverkare som slåss om marknadsandelar. Det finns olika varianter där några fästs på höften, någon på fingret. Men vanligast är så klart att fästa ditt aktivitetsarmband på handleden.

Aktivitetsarmbandets utveckling

Sedan smartklockan kom 2012 så har den till stor del tagit över marknaden ‘wearables’. Men det betyder inte att träningsarmbanden är på väg bort på något sätt. Delvis finns de dem som möter upp smartklockan och blir mer lika dem medans andra nischar sig hårdare och satsar fullt ut på att vara enbart mätare av fysisk aktivitet och hälsa.

Marknaden för hälsomätare är på inget sätt på väg bort utan växer stadigt varje år i takt med att vi alla vi ha bättre koll på vår kropp och hälsa och älskar att jämföra oss med andra människor. Det är sannolikt att dessa aktivitetsarmband blir mindre, lättare men samtidigt smartare med fler och fler sätt att mäta vår hälsa. Tillsammans med AI kan detta vara till stor hjälp för folkhälsan när vi börja mäta folk på gruppnivå på ett otroligt smidigt sätt. Det skapar möjligheter för forskare att utföra bättre och större studier men även potentiellt din läkare att se över din hälsa på distans och enbart kontakta dig när hen ser att din hälsa försämrats och att det finns åtgärder att ta till för att förbättra den.